درحالیکه یک دوربین DSLR از مکانیزم آینه ای برای انعکاس نور به منظره یاب نوری و یا عبور مستقیم نور به سمت سنسور دوربین استفاده میکند، یک دوربین بدون آینه کاملا فاقد چنین مکانیزمی است؛ (از این رو نام آن) به این معناست که نوری که از لنز عبور میکند به سنسور تصویر میرسد.
از آنجایی که نور بر منظره یاب نوری (OVF) منعکس نمیشود، دوربین های بدون آینه معمولا به منظره یاب های الکترونیکی (EVF) و ال سی دی ها متکی هستند و اساسا آنچه که حسگر تصویر میبیند را پخش میکنند. دوربین های بدون آینه بخاطر عدم وجود مکانیزم آینه ای و منظره یاب نوری، در مقایسه با دوربین های DSLR، کم حجم تر، سبک تر و ساده تر ساخته میشوند.
تصویر زیر تفاوت بین دوربین های بدون آینه و DSLR را نشان میدهد:

- لنز
- آینه بازتاب دهنده نور
- شاتر
- حسگر تصویر
- صفحه نمایش فوکوس
- لنز هدایت کننده نور
- شیشه 5 بعدی
- منظره یاب نوری
- منظره یاب الکترونیکی
همانطور که میبینید، در مقایسه با دوربین های بدون آینه، یک دوربین DSLR از اجزای داخلی بیشتری برخوردار است. بجز مکانیسم پیچیده آینه ای، یک صفحه نمایش فوکوس، یک لنز هدایت کننده نور، شیشه و آینه 5 ضلعی(منشور) و سایر قطعات مثل یک آینه ثانویه و سنسور فوکوس خودکار تشخیصی هم در دوربین های DSLR وجود دارند.
جهت مشاهده بهترین قیمت لنز دوربین عکاسی، قیمت فلاش دوربین و خرید لوازم جانبی دوربین کلیک کنید.
دوربین های بدون آینه چطور کار میکنند؟
دوربین های بدون آینه از نظر مکانیکی بسیار ساده تر هستند. نور از لنزها عبور میکند(1#) و مستقیما وارد حسگر تصویر میشود(4#) و منظره یاب الکترونیکی که حسگر تصویر را بازمیگرداند جایگزین منظره یاب نوری میشود (9#). در حالت عادی شاتر مکانیکی دوربین (3#) باز میماند و معمولا فقط در پایان نوردهی بکار میرود. با توجه به عدم وجود آینه و شیشه چند بعدی، همانطور که در تصویر بالا قابل مشاهده است، فاصله لبه (فاصله بین پایه لنز و سنسور تصویر) در دوربین های بدون آینه به میزان چشمگیری کاهش مییابد. به همین جهت بیشتر دوربین های بدون آینه نسبت به دوربین های DSLR بدنه باریک تر و سبک تری دارند.
دوربین های بدون آینه مزایای زیادی در مقایسه با دوربین های DSLR دارند. جدای از اینکه وزن سبک تری دارند، استفاده از منظره یاب الکترونیک در این دوربین ها مزایای زیادی برای عکاسان بهمراه دارد. از آنجاییکه همه چیز مستقیما از حسگر تصویر کپی میشود، تنظیمات دوربین مثل تعادل رنگ سفید، خلوص رنگ و وضوح را میتوان مستقیما از طریق منظره یاب مشاهده کرد و اطلاعات اضافی مثل هیستوگرام زنده را میتوان در منظره یاب قرار داد و این امکان به عکاسان اجازه میدهد تا ببینند دقیقا از چه چیزی میخواهند عکس بگیرند.
وقتیکه این امکانات با ویژگی تشخیص سریع کنتراست یا سیستم تشخیص فازی ترکیب میشوند در هر بار عکس گرفتن میتوان از امکان زوم روی یک سوژه برای تشخیص مقدار زوم، استفاده از بالاترین زوم، تشخیص چهره و سایر ویژگی های قدرتمند برای اطمینان از اعمال فوکوس دقیق استفاده کرد. زمانیکه عکاسی در نور روز انجام میشود میتوان بجای استفاده از LCD پشت دوربین، از منظره یاب الکترونیکی برای بازبینی تصاویر استفاده کرد.
درعین حال دوربین های بدون آینه دارای معایبی هم هستند. اول از همه اینکه منظره یاب الکترونیکی تنها زمانی فعال میشود که دوربین روشن بوده و برق به حسگر تصویر برسد که این مساله میتواند تاثیر قابل توجهی بر عمر مفید باتری دوربین بگذارد. دوم اینکه منظره یاب های الکترونیک ممکن است دارای تاخیر قابل توجه، تاریکی و کنتراست بالایی باشند که استفده از آن را برای برخی از عکاسان سخت میکند. وقتی صحبت از فوکوس خودکار میشود، اگرچه آخرین مدل های دوربین های بدون آینه میتوانند بسیار سریع و دقیق باشند اما هنوز هم در هنگام عکاسی سریع بویژه در شرایط کم نور عملکرد خوبی ندارند .
